VHM sorozat

A VHM sorozatú átfolásmérők térfogatkiszorítás elvén működő nagypontosságú ipari mennyiségmérők. A mérőművet egy, a készülékházba precízen beillesztett fogaskerék pár képezi. A mérőmű forgását foganként egy érintkezés nélküli mérőfej érzékeli, amely minden fogra ad egy implzust. A mérőkerekek foghézagai, amelyeket a fog és a készülékház fala körbezár, képzik a mérőkamrákat, amelyek a folyadékáramot a kamratérfogatnak megfelelően digializálják.

a VHM sorozatú térfogatmérők speciálisan a festőipar, a vegyipar és a gyógyszergyártás számára kifejlesztett mérőműszerek, amelyeket olyan koptató hatású, gyenge kenőhatású, korrozív anyagoknál is alkalmazni lehet, amelyek az alkalmazott anyagokkal szemben a legmagasabb igényeket támasztják. A műszerház tipikusan 1.4404, a fogaskerekek 1.4462 típusú nemesacélból készülnek. A fogaskerekek csapágyazását wolframkarbidból készült, keményfém siklócsapágyak biztosítják.

Az alkalmazott tömítések teflon vagy viton O-gyűrűkből készülnek. A kistermetű és könnyű, holttér minimalizált mérőműszerek blokkszerűen, vagy egy csatlakozó alaplapon (tartozék) keresztül kerülnek beépítésre. A műszer be- és kiépítése nagyon egyszerű, és a legkülönfélébb csatlakozási módokon lehetséges.
A mérőműszer impulzusadóiként különböző érzékelő fejek kerülnek alkalmazásra, amelyek mind vivőfrekvencia elven működnek.
A digitális kimeneti jelek egyszeres, kétszeres vagy négyszeres felbotásúak lehetnek, és mind pnp, mind npn kivitelben rendelkezésre állnak.
Különleges alkalmazásokhoz, mint pl. az elektrosztatikus fényező berendezésekben, ahol a műszer igen magas elektrosztatikus tér hatásának van kitéve, a műszer fénykábeles jelátvitellel is szállítható.
Robbanásveszélyes technológiákhoz egy EExia IIC T6 ... T4 fokozatú, engedélyezett, Ex kivitelű készülékcsalád áll rendelkezésre.

Típus Anyag Méréstartomány Impulzus/liter
VHM 01 SS 0,01 - 1 l/min 40 000
VHM 02-1 SS 0,05 - 2 l/min 8 800
VHM 02-2 SS 0,1 - 4 l/min 4 400
VHM 02-3 SS 0,4 - 8 l/min 2 200
VHM 03-2 SS 0,5 - 30 l/min 100

SS = nemesacél DIN 1.4404

Közeghőmérséklet: -20°C .. +120°C
Üzemi nyomás: 250 Bar szürkeöntvény ház esetén
                               450 Bar saválló acélház esetén
Viszkozitási tartomány: 1 ... 20.000 cSt
Pontosság: +/- 0,5%, ha a viszkozitás nagyobb, mint 10 cSt
                      +/- 1%, ha a viszkozitás nagyobb, mint 1 cSt
Ismétlési pontosság: +/- 0,05%, azonos üzemi feltételek esetén

VSE katalógus